Kelebihan dan Kebaikan Gamma-Linolenic Acid Dalam GLA Kompleks Shaklee

As salamualaikum

Apa itu GLA (Gamma-Linolenic Acid) ?? GLA merupakan omega-6 daripada asid lemak tak tepu. Lemak tak tepu adalah lemak baik yang diperlukan oleh badan kita. Sumber utama GLA (Gamma-Linolenic Acid) adalah daripada biji borage (borage seed), anggur hitam (Blackcurrant) dan Evening Primrose Oil (EPO). Omega-6 merupakan asid lemak penting yang diperlukan manusia untuk kesihatan tetapi badan tidak dapat menghasilkan omega-6.

285x285-Slide_2-What_is_GLA-GLA-Fit_For_a_King-

Bagi mendapatkan khasiat Omega-6 anda perlu mendapatkan iamelalui makanan. Antara makanan yang mengandungi omega-6 ialah telur, ikan salmon, ikan tuna, bayam dan banyak lagi. Jadi nak dapat omega-6 tak nak makan GLA boleh anda banyakkan makanan yang mengandungi omega-6 tetapi Nur pasti tidak semua yang mampu kan?

Selain daripada asid lemak tak tepu daripada omega-6 badan juga memerlukan asid lemak tak tepu daripada omega-3 (boleh lihat pada omega guard). Peranan Omega-6 dan omega-3 sangat penting dalam proses fungsi otak manusia itu sendiri. Pemakanan atau diet yang seimbang seseorang perlu ada keseimbangan antara omega-6 dan omega-3.

Omega-3 juga adalah asid lemak yang dapat membantu mengurangkan keradangan (inflamasi) dan ada sebahagian omega-6 cenderung menyebabkan keradangan (inflamasi). Haaa di sinilah fungsi GLA (Gamma-Linolenic Acid) di mana dengan pengambilan supplemen daripada GLA masalah keradangan dapat dikurangkan. Berdasarkan hasil kajian ramai pakar sains.

Beberapa penyelidikan klinikal awal yang dijalankan menunjukkan bahawa GLA (Gamma-Linolenic Acid) mempunyai kebaikan dan kelebihan dalam menangani masalah-masalah seperti berikut : 

 1. Rheumatoid arthritis
 2. Diabetic Neuropathy
 3. Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD)
 4. Eczema
 5. High blood pressure (Hypertension)
 6. Menopause
 7. Mastalgia
 8. Osteoporosis
 9. Breast cancer
 10. Premenstrual syndrome (PMS)
 11. Ovarian cyst

KELEBIHAN & KEBAIKAN GLA KOMPLEKS SHAKLEE 

images (1)

GLA Complex Shaklee telah diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA (Gamma-Linolenic Acid) dalam Evening Primrose Oil (EPO). Borage juga adalah 3x lebih dari segi bioavailabiliti dan 3x lebih berkesan daripada EPO. Borage yang digunakan adalah ditanam secara organik dikawasan Saskatchewan.

GLA Complex Shaklee juga mengandungi minyak sunflower dan Vitamin E bagi meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. Manfaat utama GLA Complex Shaklee antaranya :

 • Melambatkan menopaus. Memperbaiki keadaan menopaus seperti insomnia, tekanan dan ketidakhadaman.
 • Memperbaiki keradangan. Pengambilan GLA dapat mengurangkan keradangan kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik-bintik penuaan, dan meringankan sakit dan bengkak disebabkan artritis, rheumatisma.
 • Menentang kanser. GLA adalah antioksida yang dapat meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.
 • Mengawal selia hormon estrogen dan testosteron. GLA adalah penting dalam membentuk prostaglandin yang mengawal hormon lelaki dan wanita. Ia juga dapat memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan ketika kedatang haid, sakit payudara dan mood yang berubah-rubah.
 • Menghalang tekanan darah tinggi. Ia dapat menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, pengembangan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi.
 • Mengelak masalah jantung. Penyakit jantung dapat dielakkan seperti arteriosklerosis dan myocardial infarction.

GLA Complex Shaklee juga bermanfaat dalam memperbaiki prostatomegaly, menghalang komplikasi diabetes, pelangsingan, memperbaiki tekstur rambut dan memperbaiki kanak-kanak autisme. Dalam satu pil, pelbagai fungsi GLA kompleks ni kan?? Nur dah cuba dan memang ia terbukti berkesan dan memulihkan penyakit Nur, Alhamdulillah semua dengan izin Allah..

Nak tahu betul ke tidak apa yang Nur coretkan kali ini emm anda boleh mencubanya sendiri..Berminat dapatkan GLA Complex Shaklee anda boleh dapatkan daripada saya untuk konsultasi yang berterusan dengan sms/whatsapp : 014-2639901.. Anda disarankan untuk mendapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan sebarang pengambilan supplemen sekiranya mempunyai penyakit kronik.

Rujukan :

Advertisements

2 thoughts on “Kelebihan dan Kebaikan Gamma-Linolenic Acid Dalam GLA Kompleks Shaklee

 1. Gla complex sanfat baik untuk wanita yang mengalami hormon tak stabil dan juga period yang tak teratur. Masalah jerawat dan kesuburan. Bagi anda yang memiliki masalah seperti yg sy katakan..baik anda cuba amalkan Gla Complex ni.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s