Tips Mudahnya Menjemput Rezeki Dengan Beberapa Amalan Mudah (Part 1)

As salamualaikum

mudahnya menjemput rezeki

Alhamdulillah hari ini hari 23 ramadhan dan hari ini adalah jumaat terakhir kita dalam bulan ramadhan, terasa sayu pulak mengakhiri hari-hari terakhir ramadhan kali ini. Serius sampai hari ini Nur tak sempat nak fikir kuih dan baju raya, terasa tahun ini ramadhan sangat berbeza.

Semoga amalan kita di bulan ramadhan yang berbaki ini bukan semakin kecundang tetapi semakin kuat dan utuh. Berbalik pada entri kali ini, bercerita bab rezeki, selalunya ramai orang di luar sana melihat rezeki itu adalah daripada sudut luaran sahaja tetapi tidak memaknai maksud rezeki itu sendiri. Ada juga yang tertanya-tanaya bagaimana orang lain rezekinya berlimpah ruah, sedangkan aku miskin dan tidak mampu seperti mereka??

ayat-murah-rezeki

Sebelum mengetahui lebih dalam menjemput rezeki, apa kata kita fahami apa itu rezeki? Rezeki bukan hanya sekadar wang ringgit, kereta dan rumah mewah yang dimiliki seseorang tetapi ia lebih daripada apa yang dilihat dengan mata kasar kita. Menurut Pengarang Tafsir Al-Quran Asy-Sya’rawy :

“Rezeki adalah apa yang memberi manfaat kepada seseorang itu”

“Rezeki adalah apa-apa yang mempunyai manfaat pada kita sama ada halal ataupun haram, sama ada baik ataupun buruk”.

Ditambah lagi ayat beliau bagi menggambarkan apa itu rezeki :

“Apa sahaja rezeki yang kita boleh rasa manfaatnya itu adalah rezeki kita dan segalanya adalah sesuatu yang tidak dapat kita mengambil manfaat daripadanya, (kadang kala, walaupun ia milik kita bukanlah rezeki kita tetapi rezeki orang lain”

Maksudnya di sini apa yang kita ada melalui usaha kita, sebahagiannya adalah rezeki orang lain. Contohnya kita sedang makan, tiba-tiba kucing meminta makan dekat kita, pernahkah kita terfikir kenapa kucing itu datang kepada kita tetapi bukan orang lain? Di sini nampak kan, rezeki yang kita ada bukanlah semua rezeki kita di mana kita perlu berkongsi rezeki dengan orang lain.

Oleh itu, kita kena fahami setiap orang mempunyai rezekinya masing-masing, rezeki itu datang tidak pernah lewat atau terlambat menemui tuannya. Rezeki ini terlalu luas udara, air, gunung, ilmu, perasaan gembira semua adalah rezeki. Namun bagaimana kita menjemput rezeki datang kepada kita?

Rezeki dan usaha mempunyai perkaitan, walaupun rezeki milik Tuhan (bagi orang islam Allah) tetapi adakah anda rasa rezeki akan datang dengan hanya duduk dan baring sahaja. Tidak! Terdapat dua pandangan tentang rezeki dan usaha :

1. Golongan pertama : mempercayai rezeki itu daripada tuhan namun melihat cara seseorang itu berusaha ia meletakkan tuhan jatuh nombor dua

2.Golongan kedua : mempercayau rezeki daripada tuhan dan meletakkan Allah nombor satu walaupun apa jua keadaan.

Kita golongan mana? kita yang boleh nilai diri kita sendiri. Apa pun usaha anda untuk mendapat rezeki yakinlah janji Allah dalam surah Ali Imran 3:37 :

“Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya dengan tidak terhitung jumlahnya”

Amalan Mudah Menjemput Rezeki : 

1. Menjaga dan Mengutamakan Solat

 • Sesetengah ulama berpendapat sesiapa yang menjaga solatnya Allah akan mengurniakan lima keistimewaan iaitu :                                                                      – Akan dijauhkan kesempitan hidup di dunia                                                                – Dihindari daripada azab kubur                                                                                      – Mendapat buku catatan amalan melalui tangan kanan                                            – Melintas titian sirat sepantas kilat                                                                                – Akan memasuki syurga tanpa hisab
 • Allah juga turut berjanji memberi balasan yang baik kepada orang yang bersolat dalam surah Thaha 20:132                                                                                                                                                                                                     Perintahkanlah keluargamu bersolat dan bersabarlah dalam mengerjakan solat. Kami tidak meminta rezeki kepada kamu. Sesungguhnya kami yang memberi rezeki kepada kamu. Balasan yang baik kepada orang-orang yang bertaqwa. 
 • Selain mendapat ganjaran pahala dan rezeki dengan menjaga hubungan Allah dengan menjaga solat, ia juga dapat menjadikan fikiran kita bertambah cergas.

2. Melakukan Solat Tahajud

keajaiban-shalat-tahajud_pot

 •  Solat tahajud merupakan “master key”kepada cara menjemput rezeki yang mampu membuka segala pintu punca rezeki kita. Ia termasuk segala rezeki seperti kesihatan yang baik, kegembiraan, rezeki harta, pangkat dan apa sahaja rezeki boleh dibuka dengan amalan ini.
 • Dalam sahih muslim riwayat daripada Abu Hurairah r.a, bahawa rasulullah s.a.w bersabda :                                                                                                                                                                                                                                                            Allah turunkan ke langit dunia pada setiap malam ketika berlalu sepertiga malam pertama. Maka dia berkata, ”Aku adalah Sang Raja, aku adalah Sang Raja, sesiapa yang memohon kepada-ku maka akan Aku memberinya, sesiapa yang memohon ampun kepadaKu maka Aku akan mengampuninya. Dia tetap seperti itu hingga cahaya fajar muncul”.
 • Sungguh ajaib dan besarnya kuasa Allah kan? Itulah janji Allah kepada mereka yang akrab dengan Allah, melalui solat tahajud kita boleh merintih, menangis, meminta dan mengharapkan apa sahaja yang dihajati atau rezeki yang diingini.

3.  Solat Dhuha

 • Allah telah memberi kita strategi bagaimana menjemput rezeki dalam sebuah hadis Qudsi : Berkata Úqbah bin Amir Al-Juhaini r.a, bahawasannya Nabi s.a.w telah bersabda bermaksud :                                                                          “Wahai Anak Adam! Tunaikan 4 rakaat (sunat) pada awal siang, nescaya dengannya aku mencukupimu pada sepanjang hari”.- Riwayat Ahmad dan Abu Ya’la.

maxresdefault

 • Solat sunat yang dimaksudkan dalam hadis ini adalah solat dhuha. Oleh itu jelaslah menunjukkan solat sunat dhuha salah satu usaha berkesan yang mudah dalam menjemput rezeki.

4. Membasahi Lidah Dengan Zikir 

Zikir-Fatimah

 • Abu Darda’ meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bertanya kepada para sahabat:                                                                                                                                                                                                                                                                  Mahukah aku khabarkan kepada kamu mengenai amalan kamu yang paling baik dan paling suci di sisi Allah dan meninggikan darjat kamu dan yang lebih baik daripada menafkahkan emas dan perak (dijalan Allah) dan lebih baik daripada menghadapi musuh di tengah-tengah medan jihad, kamu penggal leher mereka dan atau mereka memenggal leher kamu?”Para sahabat berkata : “Bahkan, apakah itu ya Rasulullah?” Baginda bersabda : “zikrullah”. (Riwayat Imam Ahmad, Tirmizi dan lain-lain).
 • Seorang ulama hadis yang masyhur, Ibnu Qaiyum mengarang sebuah kitab khusus tentang kelebihan berzikir yang berjudul al-waabilussoyyib yang    menunjukkan kelebihan berzikir :                                                                                 – Zikir menjauhkan kita daripada syaitan dan melemahkannya                                  – Zikir menyebabkan Allah redha                                                                                    – Zikir menjauhkan perasaan dukacita dan kebimbangan hati                                  – Zikir menguatkan hati dan badan                                                                               – Zikir menyebabkan hati dan wajah bercahaya
 • Zikir menarik rezeki
 1. Zikir dapat melahirkan rasa cinta kepada Allah dan juga adalah amat yang dicintai Allah
 2. Orang yang berzikir merasakan kemanisan dan terasa tenang dengan menyebut nama Allah.
 3. Nampak Allah telah menyediakan amalan paling mudah dengan ganjaran yang luar biasa hebat tetapi adakah kita mampu?
 4. Hebatnya amalan zikir yang mana sangat ringan naun ramai yang terlepas pandang (diri sendiri pun terkena)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Setakat ini dulu yang Nur dapat kongsikan untuk tips mudah menjemput rezeki bahagian 1 ini, InshaAllah akan bersambung dengan bahagian 2. Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan!

sumber : Buku MMR, Fathuri Salehuddin

Advertisements

One thought on “Tips Mudahnya Menjemput Rezeki Dengan Beberapa Amalan Mudah (Part 1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s